Frużelina jagodowa – z mrożonych owoców

4.5 (162 ocen)

Frużelina czyli owoce w słodkim , gęstym sosie jest świetnym dodatkiem do wielu deserów – jeśli się zastanowimy to nie tylko do deserów smażony ser – np. oscypek czy mięsa na zimno smakują z jej dodatkiem wyśmienicie.

Składniki:

  • 450 g mrożonych jagód
    1/2 szklanki cukru
    1 op. budyniu waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Lody Przetwory Dżemy Sosy

Frużelina jagodowa – z mrożonych owoców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody rozmrażamy. Świeże wystarczy od razu zasypać cukrem.
    Odmrożone zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę.
    Dolewamy około 300 ml wody – tak aby w sumie było pół litra płynu.
    Gotujemy 20 minut pod przykryciem.
    W 1/2 szklanki wody rozrabiamy budyń.
    Wlewamy go do owoców i gotujemy do zagęszczenia – 2-3 minuty.
    Gorącą przekładamy do czystych wyparzonych słoików. Stawiamy do góry dnem.
    Nie pasteryzujemy, wieczka po ostudzeniu powinny być wklęsłe.

Porady

Frużelinę możemy przygotować z każdych miękkich owoców malin, truskawek, śliwek, moreli, wiśni

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować