Frużelina borówkowa

  • wyświetlono: 1041 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Zapraszam na smakowitą frużelinę borówkową. Będzie jak znalazł w zimie do deserów, naleśników, gofrów czy lodów. Zamykając smak lata w słoiczkach możemy cieszyć się smakiem pysznych borówek nie tylko latem. Polecam

WIN_20170302_191418 (2)
  • 4 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

500 g borówek
1/2 szkl cukru trzcinowego
1/2 szkl wody
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Frużelina borówkowa

  • 1. Borówki myjemy i przekładamy do garnka o grubym dnie, posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie dolewamy połowę wody i na małym ogniu zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w pozostałej wodzie. Gdy tylko owoce zaczną się "rozpadać" wlewamy rozrobioną mąkę i mieszamy aż sok zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.
    Z podanej ilości składników wyszły mi 4 słoiczki po 180 ml.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życietania kuchniaborówkiDomowe Przetworyfrużelinaprzetwory_z_fiskars

Komentarze

Podobne przepisy

Frużelina truskawkowa

Dodane przez: anemon

Frużelina truskawkowa

Duże kawałki truskawek zatopione...

Borówkowa konfitura

Dodane przez: Jaga85

Borówkowa konfitura

To idealny dodatek do deserów,...

Frużelina z borówki amerykańskiej

Dodane przez: alaaa

Frużelina z borówki amerykańskiej

Frużelina z borówki to świetny...

Frużelina wiśniowa

Dodane przez: anamarisworld

Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa - Idealna do...

Frużelina wiśniowa

Dodane przez: ewamoc

Frużelina wiśniowa

Frużelina urzekła gości oraz moich...

Frużelina owocowa

Dodane przez: akrobatka22

Frużelina owocowa

Mroźne, zimowe popołudnie i ogromna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE