frittata ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 30 min

lubię kombinacje różnych smaków i oto jedna z nich

  • 30 min

Składniki:

  • szparagi zielone (kilka sztuk)
    pomidorki koktajlowe (kilka sztuk)
    wędlina
    ser żółty (2-3 plastry)
    6 jajek
    sól
    pieprz
    oliwa

Frittata ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej szynkę, jeżeli szynka jest tłusta nie używam oliwy
  • 2. do szynki wrzucamy pokrojone szparagi i smażymy 3-4 minuty
  • 3. jajka roztrzepujemy w miseczce i dodajemy sól i pieprz i tak powstała masą zalewamy szparagi i szynkę na patelni
  • 4. dorzucamy pokrojone na pół pomidorki i czekamy aż jajka zaczną się ścinać
  • 5. na wierzch frittaty kładziemy plastry sera i wkładamy do piekarnika pod grill na jakieś 10 minut tak żeby jajka się mocno ścięły a ser zapiekł.

Porady

do frittaty można dodać dowolnych składników i eksperymentować z połączeniami

Komentarze

Podobne przepisy