Frittata ze spaghetti

0 (0 ocen)

Prosta, sycąca potrawa, która nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Składniki kroimy, podsmażamy, a na koniec wszystkie lądują w jednym garnku.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    1 puszka pomidorów
    300 g makaronu spaghetti
    1 cebula
    1 marchewka
    4 jaja
    4 łyżki natki pietruszki
    100 g sera żółtego
    3 łyżki oliwy
    sól, pieprz

Frittata ze spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser żółty zetrzeć na tarce. Cebulę i marchew umyć, obrać i drobno posiekać. Na dużej patelni podgrzać 2 łyżki oliwy. Usmażyć warzywa, a gdy będą miękkie, dodać mięso i podgrzewać, aż mięso ściemnieje. Następnie dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i gotować na średnim ogniu przez 10 min, co jakiś czas mieszając.

    W dużym garnku zagotować osoloną wodę, ugotować makaron al dente. Odcedzić i przełożyć na patelnię z sosem mięsnym. Całość wymieszać i odstawić. Gdy sos wystygnie, dodać jaja, posiekaną natkę i ser. Wszystko starannie wymieszać.

    Formę do pieczenia o śr. 28 cm i bokach wysokości 5 cm posmarować odrobiną oliwy. Przełożyć do niej masę makaronową i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekać przez 20 min, aż potrawa się zetnie i skruszeje.

Komentarze

Podobne przepisy