6 dużych jaj
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mała cebula
2 łyżeczki soli morskiej
1 średniej wielkości słodki ziemniakó, pokrojony w bardzo cienkie plasterki
100 g włoska kapusta, poszatkowanej
3 gałązki świeżej szałwii
4 łyżki koziego sera
Frittata ze słodkimi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej piekarnik do 230oC.
W średniej misce ubij jajka.
Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, dodać oliwy z oliwek, cebulę i szczyptę soli.
Dusić, stale mieszając, aż cebula zacznie robić się brązowa, około 3-5 minut.
Dodać kapustę, ziemniaki i dusić przez kolejne 3 minuty.
Ściągnąć wszystko z patelni na talerz i odstawić.
frittata
Używając tej samej patelni, dodać jajka i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, aż jaja się lekko zetną. Dosypać ziemniaki, kapustę i rozmaryn.
Wstawić patelnię do piekarnika i piec przez około 5-10 minut, aż jajka się zetną i wyrosną.
Na 2 minuty przed końcem pieczenia posypać górę kozim serem i świeżą szałwią.
Wyjąć z piekarnika. Podawać od razu
Komentarze