Frittata z warzywami

0 (0 ocen)

Frittata to coś podobnego do omletu. Możemy sobie komponować dodatki według własnego smaku. Jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:



  • 3 jajka
    1 łyżka mąki pszennej
    100 g szynki wieprzowej
    1 pomidor
    4 łyżki mini marchewki konserwowej
    1 ogórek konserwowy
    1/4 żółtej papryki
    1/4 czerwonej papryki
    1 cebula
    do smaku sól, biały pieprz
    100 g żółtego sera

Frittata z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju. Szynkę, papryki pokroić w drobną kosteczkę. Ogórek obrać z skórki pokroić w kosteczkę. Pomidor pokroić w plasterki. Marchewki odsączyć z zalewy. Żółtka utrzeć, białka ubić na sztywno dodać do żółtek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać mąkę i całość krótko zmiksować. Do masy jajecznej dodać pokrojone warzywa, zrumienioną cebulkę, szynkę i lekko przemieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem wlać masę jajeczno - warzywną i na górze posypać startym żółtym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i zapiekać około 30 minut aż masa się zetnie. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy