Frittata z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Frittata to taki włoski omlet zrobiony z jajek z różnymi dodatkami - najczęściej pomidorami, serem albo szynką. Danie świetne na każdą porę dnia. Ja zrobiłam nieco odmienną wersję czyli makaronową z tuńczykiem.

  • 30 min

Składniki:

  • makaron spaghetti na 1 porcję
    3 jajka
    1/2 cebuli
    1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    3 łyżki ser żółty startego
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 szczypta soli do smaku
    1 szczypta pieprzu do smaku
    pomidorki koktajlowe

Frittata z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    Jajka roztrzepujemy w misce ze startym serem. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz odsączonego z zalewy, rozdrobnionego tuńczyka. Do masy jajecznej dodajemy pokrojone, ugotowane spaghetti. Wszystko mieszamy dokładnie.
    Masę wylewamy na rozgrzaną na patelni oliwę, smażymy jak omlet z każdej strony, aż masa jajeczna się zetnie, a makaron lekko zarumieni.
    Można podać z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, ja posypałam jeszcze dodatkowo wierzch odrobiną tuńczyka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy