Frittata to taki włoski omlet zrobiony z jajek z różnymi dodatkami - najczęściej pomidorami, serem albo szynką. Danie świetne na każdą porę dnia. Ja zrobiłam nieco odmienną wersję czyli makaronową z tuńczykiem.
30 min
Składniki:
makaron spaghetti na 1 porcję
3 jajka
1/2 cebuli
1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
3 łyżki ser żółty startego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 szczypta soli do smaku
1 szczypta pieprzu do smaku
pomidorki koktajlowe
Frittata z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Makaron spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Jajka roztrzepujemy w misce ze startym serem. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz odsączonego z zalewy, rozdrobnionego tuńczyka. Do masy jajecznej dodajemy pokrojone, ugotowane spaghetti. Wszystko mieszamy dokładnie.
Masę wylewamy na rozgrzaną na patelni oliwę, smażymy jak omlet z każdej strony, aż masa jajeczna się zetnie, a makaron lekko zarumieni.
Można podać z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, ja posypałam jeszcze dodatkowo wierzch odrobiną tuńczyka
Komentarze