Frittata z pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi i szynką

4.5 (156 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Frittata w wersji mini to pomysł na pyszne śniadanie, do którego możemy wykorzystać resztki ze swojej lodówki. Zrobiłam ją w 3 małych foremkach tarteletkowych.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajko (roztrzepane): 2 sztuki
    - pieczarki: 3 sztuki
    - pomidorki koktajlowe: 2 sztuki
    - szynka: 2 plastry
    - szczypiorek (ilość w zależnosci od upodobania): 1 pęczek
    - ser żółty: 4 łyżki
    - sól i pieprz (do smaku): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Napoje Frittata Jajko Szynki Ser

Frittata z pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Pieczarki oczyścić i pokroić na małe plasterki. Szczypiorek posiekać a ser zetrzeć na tarce. W miseczce lekko roztrzepać jajka. Dodać pieczarki, szczypiorek i starty ser (zostawić trochę do posypania na wierz). Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Do nasmarowanych oliwą foremek wlać masę jajeczną. Na wierz położyć plasterki pomidorków i szynki. Wstawić do piekarnika na ok 10-15 minut. Po tym czasie foremki wyjąc, frittatę posypać serem i wstawić ponownie do czasu, aż ser się rozpuści. Podawać na ciepło, najlepiej z bagietką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować