My mamy omlety, Hiszpanie tortillę, Francuzi quiche, a Włosi - frittatę. Zazwyczaj zjadają ją na obiad lub kolację - ja lubię zjeść ją na śniadanie w leniwie przeciągający się niedzielny poranek.
Frittata z łososiem i roszponką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce roztrzepujemy dobrze jajka, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy szczypiorek, twarożek i łososia w kawałkach. Delikatnie mieszamy.
2.Całość przelewamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażymy przez chwilę. Podnosimy brzeg frittaty do góry - spód powinien być lekko złotobrązowy. Posypujemy startym parmezanem i zapiekamy w gorącym piekarniku (około 170 stopni) przez kilka minut, aż ser się zarumieni.
Należy pamiętać, żeby korzystać z patelni, której można użyć w piekarniku! Jeśli takiej nie mamy - możemy skończyć smażenie na kuchence - wystarczy obrócić frittatę - najłatwiej przy pomocy talerza, którym przykrywamy patelnię, całość szybko odwracamy i zsuwamy frittatę z powrotem na patelnię.
3.Gotową frittatę posypujemy roszponką i podajemy - na ciepło lub na zimno - w każdej postaci smakuje rewelacyjnie! Smacznego!
Komentarze