Frittata z łososiem i roszponką.

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

My mamy omlety, Hiszpanie tortillę, Francuzi quiche, a Włosi - frittatę. Zazwyczaj zjadają ją na obiad lub kolację - ja lubię zjeść ją na śniadanie w leniwie przeciągający się niedzielny poranek.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 4 sztuki
    - łosoś wędzony w plastrach: 80 gramów
    - twarożek kremowy: 3 łyżki
    - Szczypiorek posiekany: 1 pęczek
    - sól morska: 1 szczypta
    - pieprz świeżo mielony: 1 szczypta
    - oliwa: 3 łyżki
    - parmezan starty: 3 łyżki
    - roszponka: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko Twarożek

Frittata z łososiem i roszponką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce roztrzepujemy dobrze jajka, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy szczypiorek, twarożek i łososia w kawałkach. Delikatnie mieszamy.
  • 2. Całość przelewamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażymy przez chwilę. Podnosimy brzeg frittaty do góry - spód powinien być lekko złotobrązowy. Posypujemy startym parmezanem i zapiekamy w gorącym piekarniku (około 170 stopni) przez kilka minut, aż ser się zarumieni.

    Należy pamiętać, żeby korzystać z patelni, której można użyć w piekarniku! Jeśli takiej nie mamy - możemy skończyć smażenie na kuchence - wystarczy obrócić frittatę - najłatwiej przy pomocy talerza, którym przykrywamy patelnię, całość szybko odwracamy i zsuwamy frittatę z powrotem na patelnię.
  • 3. Gotową frittatę posypujemy roszponką i podajemy - na ciepło lub na zimno - w każdej postaci smakuje rewelacyjnie! Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować