Frittata to omlet jajeczny zapiekany w piekarniku wywodzący się z kuch włoskiej. Proponuję jego letnią wersję – z kwiatami cukinii.
40 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
o 5 jajek,
o 4 łyżki mleka,
o 6 kwiatów cukinii,
o 1 mała cukinia,
o 100g sera ricotta,
o Pól pora,
o 1 cebula ze szczypiorkiem,
o Masło do smażenia,
o Sól,
o Pieprz,
Frittata z kwiatami cukinii i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kwiaty cukinii umyj i odłóż do osuszenia.
Cebulę ze szczypiorkiem drobno pokrój. Szczypiorek odłóż na bok. Pora pokrój w krążki. Cukinie pokrój w drobną kostkę.
2.Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki masła. Dodaj pora i cebulę. Duś na wolnym ogniu przez około 3 minuty aż por zmięknie. Dodaj pokrojoną cukinię i duś jeszcze na wolnym ogniu przez 8 minut pod przykryciem. Warzywa dopraw do smaku.
3.Jajka wbij do miski, dodaj mleko i szczyptę soli i pieprzu, roztrzep.
4.Dodaj jajka i wymieszaj. Masę jajeczną przelej do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej. Na wierzchu ułóż kwiaty cukinii i kleksy z ricotty. Posyp szczypiorkiem.
5.Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut tzn. do momentu ścięcia się jajek.
Podawaj od razu po przygotowaniu.
Komentarze