Frittata z kwiatami cukinii i ricottą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Frittata to omlet jajeczny zapiekany w piekarniku wywodzący się z kuch włoskiej. Proponuję jego letnią wersję – z kwiatami cukinii.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • o 5 jajek,
    o 4 łyżki mleka,
    o 6 kwiatów cukinii,
    o 1 mała cukinia,
    o 100g sera ricotta,
    o Pól pora,
    o 1 cebula ze szczypiorkiem,
    o Masło do smażenia,
    o Sól,
    o Pieprz,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Omlet Jajko Śniadanie

Frittata z kwiatami cukinii i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Frittata z kwiatami cukinii i ricottą 1. Kwiaty cukinii umyj i odłóż do osuszenia.
    Cebulę ze szczypiorkiem drobno pokrój. Szczypiorek odłóż na bok. Pora pokrój w krążki. Cukinie pokrój w drobną kostkę.
  • Frittata z kwiatami cukinii i ricottą 2. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki masła. Dodaj pora i cebulę. Duś na wolnym ogniu przez około 3 minuty aż por zmięknie. Dodaj pokrojoną cukinię i duś jeszcze na wolnym ogniu przez 8 minut pod przykryciem. Warzywa dopraw do smaku.
  • Frittata z kwiatami cukinii i ricottą 3. Jajka wbij do miski, dodaj mleko i szczyptę soli i pieprzu, roztrzep.
  • Frittata z kwiatami cukinii i ricottą 4. Dodaj jajka i wymieszaj. Masę jajeczną przelej do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej. Na wierzchu ułóż kwiaty cukinii i kleksy z ricotty. Posyp szczypiorkiem.
  • Frittata z kwiatami cukinii i ricottą 5. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut tzn. do momentu ścięcia się jajek.
    Podawaj od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Jajka Kwiaty cukinii Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować