Frittata z kurkami

0 (0 ocen)

Frittata z kurkami to bardzo dobra propozycja na śniadanie lub lunch do pracy. Jest smaczna na ciepło i zimno.

Składniki:

  • Składniki na porcję dla 1 osoby:
    2 jajka eko
    1 szkl. kurek
    1/2 małej cebuli
    duża szczypta suszonego lub świeżego rozmarynu
    świeże listki bazylii
    1/2-1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju
    szczypta soli i mielony czarny pieprzu - do smaku

Frittata z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki oczyścić dokładnie z piasku, wypłukać w dużej ilości wody, aby pozbyć się piasku. Odsączyć z wody na sicie, pokroić lub porozrywać na kawałki.
    Na małej! patelni (używam patelni o średnicy 14 cm) rozgrzać masło i podsmażyć pokrojone kurki. Dodać drobno pokrojoną cebulę, lekko posolić i nadal smażyć.
    Kurki puszczą wodę, która powinna odparować.
    Gdy kurki będą miękkie, a woda odparuje, przyprawić do smaku solą, pieprzem i rozmarynem.
    Jajka roztrzepać w miseczce, dodać po szczypcie soli i pieprzu, a następnie wlać na patelnię.
    Wymieszać jajka z kurkami i od tego momentu nie mieszać.
    Frittatę smaży się na bardzo wolnym ogniu, na patelni szczelnie przykrytej pokrywką. Smażenie trwa 8- 10 minut do czasu, aż jajka na wierzchu frittaty zetną się.

Porady

Grzyby należy bardzo dokładnie oczyścić z piasku, aby nie chrzęścił w zębach podczas jedzenia. W tym celu przekładam grzyby do miski, zalewam dużą ilością wody, mieszam rękami i przekładam (ręcznie) na sito. Piasek z grzybów pozostaje na dnie miski. Czynność powtarzam 2-3 razy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy