Frittata pikantna z chorizo

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pierwszy raz w życiu robiłam i jadłam frittatę i tak mi posmakowała, że robiłam ją na śniadanie 2 razy pod rząd :)

Składniki:

  • 4 jajka
    ok. 10 plasterków pikantnego chorizo
    1/4 puszki krojonych pomidorów
    plaster czerwonej papryki
    pół papryczki chilli
    2 łyżki mleka
    4 łyżki startego sera żółtego
    3 łyżki posiekanego szczypiorku

Frittata pikantna z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • 2. Chorizo podsmażamy na patelni która nie ma żadnych plastikowych elementów abyśmy mogli włożyć ją do piekarnika.

    Odlewamy tłuszcz i wlewamy pomidory z puszki.

    Podsmażamy do momentu aż wyparuje z nich woda.
  • 3. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy drobno pokrojoną paprykę i papryczkę chili.

    Zalewamy mieszanką kiełbasę z pomidorami i chwilę mieszamy do połączenia składników.

    Górę posypujemy startym serem.
  • Frittata pikantna z chorizo 4. Na małym ogniu czekamy aż dół frittaty się zetnie po czym wkładamy patelnię do rozgrzanego piekarnika na około 8-10 minut do momentu aż zetnie się środek i góra.

    Podajemy posypane szczypiorkiem.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2014

Komentarze

Podobne przepisy