Frittata makaronowa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie makaronowe i omlet w jednym;-)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mała cukinia: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - plasterki pancetty lub wędzonego boczku: 2 sztuki
    - makaron nitki: 25 dekagramów
    - parmezan: 6 łyżek
    - natka pietruszki: 1 łyżka
    - oliwa z oliwek: 8 łyżek
    - duże jajka: 4 sztuki
    - sól i pieprz: 1 szczypta

Frittata makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Boczek pokroić w paseczki. Makaron gotować ok. 6-7 minut, tak by pozostał lekko twardy. Odcedzić, dokładnie osączyć. Przełożyć do dużej miski i wymieszać z parmezanem. Dodać cukinię, cebulę, boczek, natkę i 2 łyżki oliwy, wymieszać ostudzić. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem, wlać do makaronu, wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wlać masę jajeczną, smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut, aż spód się zetnie. Podsmażony omlet wstawić po nagrzanego piekarnika i dopiec na opcki grill. Ftittatę pokroić na 4 części i podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy