FRITTATA

5 (188 ocen)

  • 30 min

Na czas sesji lub innych wytężonych zajęć, przepis ten idealnie się sprawdza. Poniżej podałam również kilka innych propozycji na składniki, które możemy w tym przepisie wykorzystać.

  • 30 min

Składniki:

  • 6 dużych jajek

    2 pomidory

    garść szpinaku typu baby

    2-3 plasterki sera żółtego

    2-3 plasterki szynki

    szczypiorek

    świeże zioła: listki bazyli / tymianku

    papryka chili do smaku

    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Frittata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. . Listki szpinaku dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię z oliwą. Podsmażamy cebulkę dymkę a następnie dodajemy liście szpinaku. Całość smażymy ok. 2 minuty. Odstawiamy z ognia.
  • 2. W dużej misce ubijamy jajka z szczyptą soli i pieprzu. Dorzucamy wszystkie zioła na które mamy ochotę, a na końcu przekładamy smażony szpinak z cebulką dymką. Mieszamy.
  • 3. Ponownie rozgrzewamy patelnię z oliwą, dodajemy kawałki pomidorów, szynki, sera a na końcu wlewamy naszą całą masę jajeczną. Wygładzamy powierzchnię, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Smażymy na małym ogniu ok. 6-8 minut, aż masa będzie ścięta. Po 5 min. możemy przykryć patelnię pokrywką.

Porady

Przed podaniem możemy posypać świeżym parmezanem. Inne pomysły na składniki, które możemy wykorzystać,: Podsmażone ziemniaki, które np. zostały z wczorajszego obiadu Kawałki parówek np. ze śniadania Zielony groszek Kawałki bakłażana jak to lubi ? Często polecana przeze mnie cukinia :) Kawałki czerwonej lub białej cebuli Kawałki porów Brokuły Dużo czosnku Papryka Kukurydza z puszki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować