Fritole – pączki weneckie

4.5 (195 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pączki w wersji weneckiej.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 g rodzynek
    400 g mąki pszennej
    szczypta soli
    60 g cukru
    1 jajko
    10 g świeżych drożdży
    200 ml mleka
    olej do smażenia
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pączki

Fritole – pączki weneckie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fritole – pączki weneckie 1. Rodzynki zalałem na 15 minut gorącą wodą, odsączyłem. Wymieszałem mąkę, sól, cukier, jajko, drożdże i rodzynki.
    Wyrobiłem ciasto, stopniowo dolewając mleka. Ciasto przełożyłem do natłuszczonej miski, przykryłem ściereczką, odstawiłem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Po wyrośnięciu jedną łyżką nabierałem porcje ciasta, a za pomocą drugiej łyżki zsuwałem do rozgrzanego w głębokim rondlu oleju. Smażyłem z obu stron, odsączyłem na papierowym ręczniku, posypałem cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować