Fritatta po polsku

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Fritatta w polskiej wersji z boczkiem, cebulką, porem i papryką.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki
    1/2 papryki żółtek
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki zielonej
    100 g boczku
    1 mniejsza cebula
    1 ząbek czosnku
    1/2 mniejszego pora
    2 jajka
    sól, pieprz
    suszona pietruszka
    kwaśna śmietana do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fritatta po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fritatta po polsku 1. Ziemniaki i cebulkę obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Boczek i pora kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy najpierw cebulkę, por i posiekany drobno czosnek, po chwili dorzucamy ziemniaki i boczek. Smażymy pod przykryciem ok 10 minut.
  • Fritatta po polsku 2. W tym czasie kroimy w kostkę papryki. Dodajemy do pozostałych składników na patelni i podsmażamy pod przykryciem kolejne 10 minut. W tym czasie jajka roztrzepujemy i doprawiamy obficie solą pieprzem i suszoną pietruszką.
  • Fritatta po polsku 3. Zawartość patelni przekładamy do miski i mieszamy z roztrzepanymi jajkami. Patelnię wycieramy do sucha, smarujemy odrobina oliwy i wylewamy na nią przygotowaną masę. Smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować