Szybkie do zrobienia i łatwe danie na obiad lub kolację. Nie wyobrażam sobie lata bez grzybów z jajkami, wiec teraz zrobiłam je sobie w wersji omletowej ze smacznymi dodatkami.
15 min
Składniki:
6 jajek
6-7 maślaków (ewentualnie innych grzybów, ostatecznie mogą być pieczarki, ale to już nie to co leśny grzyb)
kawałek zielonej papryki
1/2 pomidora
dwa krążki cebuli
szczypiorek
2-3 ugotowane ziemniaki
sól
pieprz
ostra papryka
2 łyżki oleju
Frittata z maślakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę posiekać, grzyby pokroić w kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę a następnie grzyby, podsmażyć. Pomidora obrać ze skórki, pokroić drobno, paprykę pokroić w kosteczkę, dodać do grzybów, przyprawić i smażyć.
2.Ziemniaki pokroić w plasterki i ułożyć na patelni pomiędzy warzywa i grzyby, tak, aby ziemniaki były na dnie. Jajka roztrzepać, posolić i wlać na patelnię. Smażyć z jednej strony a kiedy góra zacznie się ścinać, złożyć na połowę. Można podać z surówką ze świeżych pomidorów.
Komentarze