Frankfurterki z suszonymi pomidorami i morelami otulone boczkiem

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Frankfurterki z dodatkiem suszonych pomidorów i moreli, przyprawione na pikantnie, owinięte boczkiem i zapieczone. Świetnie się sprawdzą w roli gorącej przekąski na imprezie, można je podać również na obiad lub kolację.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 5 frankfurterek (160 g)
    10 cienkich plastrów boczku (150 g)
    1/2 małego strączka papryczki chili
    10 kawałków pomidorów suszonych z zalewy
    10 moreli suszonych
    kilka gałązek tymianku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Rolada Roladki Przekąski

Frankfurterki z suszonymi pomidorami i morelami otulone boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Frankfurterki przekrawamy w poprzek, a morele wzdłuż - na połowy. Papryczkę drobno siekamy.
  • 2. Ma brzegu każdego plastra boczku kładziemy połówkę frankfurterki, dwie połówki moreli i kawałek pomidora osączonego z zalewy, posypujemy posiekaną papryczką i zwijamy dość ciasno. Każdą roladkę spinamy dwiema wykałaczkami.
  • 3. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu układamy gałązki tymianku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do zrumienienia (ok.20 minut).
  • 4. Przed podaniem zdejmujemy gałązki tymianku, ostrożnie wyjmujemy wykałaczki i układamy roladki na półmisku udekorowanym sałatą i pomidorkami koktajlowymi. Dekorujemy świeżymi gałązkami tymianku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Suszone morele Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na ciepło Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować