Frankfurterki z dodatkiem suszonych pomidorów i moreli, przyprawione na pikantnie, owinięte boczkiem i zapieczone. Świetnie się sprawdzą w roli gorącej przekąski na imprezie, można je podać również na obiad lub kolację.
30 min
Dla 10 osób
Składniki:
5 frankfurterek (160 g)
10 cienkich plastrów boczku (150 g)
1/2 małego strączka papryczki chili
10 kawałków pomidorów suszonych z zalewy
10 moreli suszonych
kilka gałązek tymianku
Frankfurterki z suszonymi pomidorami i morelami otulone boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Frankfurterki przekrawamy w poprzek, a morele wzdłuż - na połowy. Papryczkę drobno siekamy.
2.Ma brzegu każdego plastra boczku kładziemy połówkę frankfurterki, dwie połówki moreli i kawałek pomidora osączonego z zalewy, posypujemy posiekaną papryczką i zwijamy dość ciasno. Każdą roladkę spinamy dwiema wykałaczkami.
3.Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu układamy gałązki tymianku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do zrumienienia (ok.20 minut).
4.Przed podaniem zdejmujemy gałązki tymianku, ostrożnie wyjmujemy wykałaczki i układamy roladki na półmisku udekorowanym sałatą i pomidorkami koktajlowymi. Dekorujemy świeżymi gałązkami tymianku.
Komentarze