Frankfurterki w płaszczyku z buraka naciowego

0 (0 ocen)

  • 50 min

Burak naciowy to jeszcze malo znane warzywo , postanowilam potestowac je na rózne sposoby.

  • 50 min

Składniki:

  • 6-8 fraknfurterek lub innych dobrych kiełbasek
    200 g białego sera
    100 g sera feta lub sałatkowego
    1 łyżka śmietany
    1 jajko
    1 łyżeczka suszonych pomidorów
    szczypta bazylii
    szczypta chili
    sól
    pieprz
    liście buraka naciowego (po 2 na każdą kiełbaskę)

    ciasto naleśnikowe
    1 jajko
    pół szl mleka
    mąka
    sól
    pieprz

Frankfurterki w płaszczyku z buraka naciowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Frankfurterki w płaszczyku z buraka naciowego 1. Liście buraka naciowego opłukać, zagotować w garnku wodę i partiami po 2-3 szt sparzyć po 10 sek.
    Wyjąć na durszlak.

  • Frankfurterki w płaszczyku z buraka naciowego 2. Ser wymieszać z jakiem śmietaną i przyprawami.
    Układać sparzone liście (nerwem w jedną stronę, najgrubszy odciąć) ułożyć w poprzek pasek serowej masy Na tym ułożyć kiełbaskę i zwinąć w rulonik.
  • Frankfurterki w płaszczyku z buraka naciowego 3. Przygotować ciasto z jajka mleka i mąki (gęściejsze nieco niż na naleśniki)
  • Frankfurterki w płaszczyku z buraka naciowego 4. Rozgrzać głęboki olej , maczać ruloniki w cieście i smażyć na słoty kolor.
    Ja podałam z młodymi ziemniakami z koperkiem
    Równie dobrze smakują na zimno do chleba lub jako przystawka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy