Franglerki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Franglerki - mini babeczki z ciasta francuskiego z greckim nadzieniem.

  • 45 min

Składniki:

  • słoiczek zielonych oliwek nadziewanych papryką
    opakowanie sera feta w kosteczkach
    2 czerwone cebule
    1 papryka czerwona
    kukurydza z puszki
    1 ogórek
    2 pomidory
    oliwa
    ocet winny
    ciasto francuskie
    przyprawy: oregano, bazylia, sól morska
    1 jajko
    forma silikonowa do muffin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Franglerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwki i ser feta mieszamy razem z pokrojonymi w kosteczkę warzywami, dodajemy kukurydzę z puszki, przyprawy i delikatnie zalewamy wszystko oliwą i octem tak 'na oko' dla smaku - farsz nie może być mokry. Ciasto francuskie nakłuwamy widelcem, dzielimy je radełkiem na 8 równych kwadratów, delikatnie posypujemy oregano i bazylią i na każdy kwadrat nakładamy łyżką lub palcami przygotowaną wcześniej sałatkę grecką. Zawijamy farsz ciastem i formujemy kulkę, wszystkie 8 i każdą wkładamy w otwór silikonowej formy do muffin. Następnie radełkiem delikatnie robimy nacięcia na każdej kulce w kształcie krzyżyków, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy zmieszaną bazylią, oregano i z każdej strony z wierzchu kładziemy cieniutkie talarki oliwek. Tak gotowe franglerki wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200-220st na 15-20min. Kiedy franglerki są już upieczone, odstawiamy je do ostudzenia, a następnie na każdą z nich wbijamy wykałaczkę z oliwką. Jak nam zostanie jeszcze trochę farszu, to śmiało możemy go wykorzystać jako dodatek do franglerek w formie osobnej sałatki.

Porady

Jak nam zostanie jeszcze trochę farszu, to śmiało możemy go wykorzystać jako dodatek do franglerek w formie osobnej sałatki:-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować