1.Oliwki i ser feta mieszamy razem z pokrojonymi w kosteczkę warzywami, dodajemy kukurydzę z puszki, przyprawy i delikatnie zalewamy wszystko oliwą i octem tak 'na oko' dla smaku - farsz nie może być mokry. Ciasto francuskie nakłuwamy widelcem, dzielimy je radełkiem na 8 równych kwadratów, delikatnie posypujemy oregano i bazylią i na każdy kwadrat nakładamy łyżką lub palcami przygotowaną wcześniej sałatkę grecką. Zawijamy farsz ciastem i formujemy kulkę, wszystkie 8 i każdą wkładamy w otwór silikonowej formy do muffin. Następnie radełkiem delikatnie robimy nacięcia na każdej kulce w kształcie krzyżyków, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy zmieszaną bazylią, oregano i z każdej strony z wierzchu kładziemy cieniutkie talarki oliwek. Tak gotowe franglerki wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200-220st na 15-20min. Kiedy franglerki są już upieczone, odstawiamy je do ostudzenia, a następnie na każdą z nich wbijamy wykałaczkę z oliwką. Jak nam zostanie jeszcze trochę farszu, to śmiało możemy go wykorzystać jako dodatek do franglerek w formie osobnej sałatki.
Porady
Jak nam zostanie jeszcze trochę farszu, to śmiało możemy go wykorzystać jako dodatek do franglerek w formie osobnej sałatki:-)
Komentarze