Frangipanki - tartaletki ze śliwkami i kremem do zapiekania

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszne tartaletki z kremem do zapiekania i śliwkami lub zamiennie z innymi owocami sezonowymi np. wiśnie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    150 g mąki pszennej
    150 g mąki krupczatki
    200 g masła z lodówki
    100 g cukru pudru
    opakowanie cukru waniliowego
    1 żółtko
    3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

    KREM DO ZAPIEKANIA-FRANGIPAN
    125 g masła w temperaturze pokojowej
    125 g cukru
    60 g mąki migdałowej
    60 g mąki pszennej typ 450-480
    120 g jajek

    DODATKOWO
    800 g śliwek umytych, wydrążonych i pokrojonych w plasterki
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche babeczki Tarta na słodko

Frangipanki - tartaletki ze śliwkami i kremem do zapiekania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, dodajemy pokrojone masło, śmietanę, żółtko. Całość dokładnie zagniatamy owijamy w folie spożywczą i wstawiamy na pół godziny do zamrażarki.
  • 2. Krem do zapiekania:
    Wszystkie składniki mieszamy do połączenia mikserem. Odstawiamy.
  • Frangipanki 3. Przygotowujemy formy na tartaletki. Wałkujemy ciasto, wykrawamy kółka na odpowiednią wielkość foremki do tartaletki, wykładamy foremki ciastem i nakłuwamy widelcem. Takie foremki wkładamy na 30 minut do zamrażalki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Można również podwoić ilość ciasta i kremu do zapiekania według potrzeb.
  • 4. Tartaletki z zamrażalnika wkładamy do nagrzanego piekarnika. Podpiekamy 10 minut. Wyjmujemy wkładamy przygotowany wcześniej krem do zapiekania tak do 3/4 foremki, na kremie układamy śliwki. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w podanej temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 25 minut. Po upieczeniu tartaletki wyjmujemy z piekarnika. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Tartaletki możemy upiec w normalnych foremkach do tego przeznaczonych nie muszą być dziurkowane. U mnie średnica foremki 8 cm. Z podanej porcji ciasta wyjdzie około 14 tartaletek o podanej średnicy. Mąka może być tylko pszenna. Z podanego przepisu można upiec także jedną dużą tarte o średnicy 26 cm oczywiście wtedy wydłużamy czas pieczenia i podpiekania ciasta. Ciasto we foremkach podczas podpiekania może trochę się zsuwać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować