francuzy z kremowym szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dzięki mężowi polubiłam szpinak, który kiedyś wydawał mi się niejadalny. Wykorzystuję go ostatnio dość często (szpinak, nie męża:). Kremowe nadzienie szpinakowe otulone chrupiącym ciastem francuskim to świetna przekąska na ciepło lub zimno. Do sałatki, do piwa, na piknik. Podaję z sosem czosnkowym.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego (270g)
    350 g szpinaku mrożonego (mielonego)
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    2 łyżki śmietany
    100 g serka topionego bez dodatków
    sól
    pieprz
    ostra papryka
    1 jajko
    1 łyżeczka czarnuszki

Francuzy z kremowym szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • francuzy ze szpinakiem 1. Rozmrożony szpinak podsmażyć na maśle. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do szpinaku. Przyprawić. Dodać serek topiony i mieszać,aż się rozpuści. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Arkusz ciasto francuskiego podzielić na 8 części. Na każdy kawałek nakładać po łyżce szpinaku, sklejać brzegi i widelcem formować falbankę. Jajko roztrzepać i za pomocą pędzelka smarować ciasto z wierzchu. Posypać czarnuszką. Piec w 200 *C aż się zarumienią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy