Pyszna przekąska z pesto z rukoli i oliwkami, którą przygotowałam kilka dni temu
10 min
Składniki:
10 dag rukoli
7 dag płatków migdałowych
80 ml oliwy z oliwek
1 duże opakowanie gotowego ciasta francuskiego (370 gram)
8 dag krojonych czarnych oliwek
2 średnie pomidory
10 dag sera żółtego
Sól
Pieprz
Francuzik z pesto z rukoli i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki migdałów prażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Do rukoli wlewamy oliwę z oliwek, dokładnie rozdrabniamy blenderem. Wsypujemy płatki migdałów i znowu miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
2.Szklanką wycinamy z ciasta francuskiego kółeczka. Smarujemy je przygotowanym pesto. Na każdym kawałku układamy po pół plasterka pomidora. Posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem. Układamy po kilka plasterków czarnych oliwek.
3.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Komentarze