Francuzik z pesto z rukoli i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pyszna przekąska z pesto z rukoli i oliwkami, którą przygotowałam kilka dni temu

  • 10 min

Składniki:

  • 10 dag rukoli
    7 dag płatków migdałowych
    80 ml oliwy z oliwek
    1 duże opakowanie gotowego ciasta francuskiego (370 gram)
    8 dag krojonych czarnych oliwek
    2 średnie pomidory
    10 dag sera żółtego
    Sól
    Pieprz

Francuzik z pesto z rukoli i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki migdałów prażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Do rukoli wlewamy oliwę z oliwek, dokładnie rozdrabniamy blenderem. Wsypujemy płatki migdałów i znowu miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 2. Szklanką wycinamy z ciasta francuskiego kółeczka. Smarujemy je przygotowanym pesto. Na każdym kawałku układamy po pół plasterka pomidora. Posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem. Układamy po kilka plasterków czarnych oliwek.
  • 3. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170-180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy