Francuz z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby suszone obgotowaujemy do miękkości - odcedzamy ale wywaru z grzybów nie wylewamy - zostawiamy do sosu ... wystygnięte grzyby siekamy drobno albo mielimy w maszynce do mielenia mięsa .
2.Boczek drobno pokrojony bądź zmielony smażymy na patelni dodając drobno posiekaną cebulę .. następnie dodajemy olej - chyba że boczek był dość tłusty można ominąć dodanie oleju , nastepnie grzyby i smażymy około 5 minut - doprawiamy do smaku .. zostawiamy do wystygnięcia.
3.Gdy farsz wystygnie dodajemy mięso mielone oraz jajko - dokładnie mieszamy.
4.Ciasto francuskie nacinamy w paski ... nakladamy część farszu na środek , kładziemy por a na to następną część farszu .
Pleciemy warkocz .
5.Smarujemy pieczeń jajkiem i pieczemy okolo 45-50 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
6.SOS:
Robimy zasmażkę z masła oraz mąki ..zalewamy wodą z grzybów - przyprawimy do smaku .
Komentarze