Francuz z dodatkami

0 (0 ocen)

Francuz z dodatkami to mój pomysł na szybki obiad lub ciepłą kolację.Pomysł zrodził się pod wpływem impulsu chęci zrobienia czegoś z niczego.Z racji tego, że u mnie w domu jest komu zjeść (6 osób) liczba składników podana jest na więcej porcji.Zawsze można takie danie zjeść również na zimno.

Składniki:

  • 2 op. ciasta francuskiego
    2 op. warzyw na patelnię
    1 zawijane pętko kiełbasy np. podwawelskiej
    5 ząbków czosnku
    sól
    pieprz
    olej

    1 jajko
    15 dag sera żółtego

Francuz z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę podsmażamy na odrobinie oleju.
    Warzywa rozmrażamy.
    Wkładamy do głębokiej patelni podsmażamy.
    Dodajemy obrany i przepuszczony przez praskę czosnek oraz kiełbasę.
    Wszystko mieszamy, podduszamy, a w między czasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Gotowe nadzienie studzimy.
    Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    Wystudzony farsz wykładamy na rozłożone ciasto francuskie równomiernie.
    Posypujemy serem.
    Zwijamy jak roladę zlepiając boki.
    Gotową roladę smarujemy rozkłóconym jajkiem, by jej kolor po upieczeniu był złocisty
    (ja niestety o tym zapomniałam :( )
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 20-25 minut.
    Podajemy na ciepło bądź zimno.
    Smacznego

Komentarze

Podobne przepisy