Francusko-bezowy obłoczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białko jajka ubić z 3 łyżkami cukru na puszystą lśniąca pianę. Na papierze do pieczenie uformować 2 bezowe krążki (ja użyłam denek do foremek o średnicy 12 cm). Z ciasta francuskiego wyciąć dwa kółka, nieco większe niż bezowy spody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut, a następnie uchylić drzwiczki i zmniejszyć temperaturę do 100 stopni. Ciasta francuskie wyjąć, kiedy się podpiecze. Bezy piec przy otwartych drzwiczkach jeszcze 40 minut. Ostudzić w piekarniku.
2.Żółtko jajka zmiksować z 1,5 łyżki cukru pudru na puszysty kogel-mogel. Polać nim ciasto francuskie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i zapiekać aż wierzch się zezłoci.
3.Śmietanę ubić na sztywno. Część rozsmarować na cieście francuskim, posypać jagodami, przykryć bezą, udekorować resztą śmietany, jagodami i listami melisy. Smacznego :)
Komentarze