Francuskie wiatraczki z serkiem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Macie ochotę na szybką i pyszną przekąskę na słodko? Polecam francuskie wiatraczki z serkiem i truskawkami! Biały serek ricotta i czerwone truskawki prosto i smacznie

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦1-2 opakowania ciasta francuskiego (jeśli kupicie duże to wystarczy jedno)
    ◦250 g serka ricotta
    ◦1 żółtko
    ◦1 opakowanie cukru wanilinowego
    ◦1 łyżka mąki ziemniaczanej
    ◦2 łyżki cukru
    ◦250 g truskawek
    ◦cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Francuskie wiatraczki z serkiem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    W misce ucieramy serek z żółtkiem, mąką i cukrem. Ciasto francuskie dzielimy na mniejsze kwadraty – mnie z jednego arkusza wyszło 15 sztuk. Rogi każdego ciastka nacinamy w kierunku środka, po przekątnej. Następnie rogi zlepiamy na środku tworząc wiatraczki. Na środku każdego ciastka nakładamy 2 łyżeczki serka i układamy truskawki.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Francuskie wiatraczki z serkiem i truskawkami przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok. 20-25 minut aż ciasto ładnie się zarumieni.

    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować