Macie ochotę na szybką i pyszną przekąskę na słodko? Polecam francuskie wiatraczki z serkiem i truskawkami! Biały serek ricotta i czerwone truskawki prosto i smacznie
30 min
Składniki:
Składniki:
◦1-2 opakowania ciasta francuskiego (jeśli kupicie duże to wystarczy jedno)
◦250 g serka ricotta
◦1 żółtko
◦1 opakowanie cukru wanilinowego
◦1 łyżka mąki ziemniaczanej
◦2 łyżki cukru
◦250 g truskawek
◦cukier puder do posypania
Francuskie wiatraczki z serkiem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
W misce ucieramy serek z żółtkiem, mąką i cukrem. Ciasto francuskie dzielimy na mniejsze kwadraty – mnie z jednego arkusza wyszło 15 sztuk. Rogi każdego ciastka nacinamy w kierunku środka, po przekątnej. Następnie rogi zlepiamy na środku tworząc wiatraczki. Na środku każdego ciastka nakładamy 2 łyżeczki serka i układamy truskawki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Francuskie wiatraczki z serkiem i truskawkami przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok. 20-25 minut aż ciasto ładnie się zarumieni.
Komentarze