Francuskie trójkąciki z gorgonzolą, kardamonem i orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dobra, wyrazista w smaku przekąska na karnawałowe imprezy. Chrupiące orzechy włoskie, delikatna gruszka i mocna gorgonzola dają super efekt. Trójkąciki świetnie smakują w towarzystwie białego wina.

  • 30 min

Składniki:

  •  2 opakowania ciasta francuskiego
     200 g gorgonzoli (klasycznej lub pikantnej)
     2 średnio dojrzałe gruszki
     2 łyżeczki kardamonu
     1 opakowanie Orzechów włoskich Siesta
     1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Francuskie trójkąciki z gorgonzolą, kardamonem i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozłóż na pergaminie i pokrój na kwadraty o średnicy 6x6 cm. Gorgonzolę pokrój w małą kostkę, a gruszki w cienkie paseczki. Orzechy włoskie Siesta połam na drobniutkie kawałki. Na każdym kwadraciku ciasta połóż trochę gorgonzoli, Orzechów Włoskich Siesta i połóż na nich kilka plasterków gruszki. Posyp odrobiną kardamonu. Całość zamknij w formę rogalika. Podobnie przygotuj pozostałą część ciasta. Na koniec rozbełtaj jajko i nałóż je cienką warstwą na każdy rogalik – po upieczeniu będą pięknie zarumienione. Rogaliki włóż do piekarnika tuż przed przyjściem gości i piecz zgodnie z instrukcją na opakowaniu ciasta francuskiego. Podawaj na gorąco.

Porady

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na 15 minut przed przygotowaniem trójkącików. Dzięki temu, będzie elastyczne i łatwo uformujesz trójkąciki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować