Francuskie ślimaczki marchewkowo-serowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ślimaczki z ciasta francuskiego zapiekane z marchewką, cheddarem, mozzarellą i kwaśną śmietaną to mój pomysł na niebanalną, bardzo smaczną, a jednocześnie łatwą w przygotowaniu przekąskę, która zachwyci gości na każdej imprezie. Świetnie sprawdzi się także jako kąsek do piwa dla Kibica :) Ślimaczki dobrze smakują na gorąco i na zimno.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu B:
    -1 opakowanie ciasta francuskiego
    -2 średnie marchewki
    -3 łyżki śmietany 18%

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    -120 g startego na drobnych oczkach sera (u mnie mieszanka cheddara i mozzarelli)

    Składniki robocze:
    -1 łyżka posiekanej, świeżej natki pietruszki
    -1 łyżeczka kurkumy
    -1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    -szczypta soli i pieprzu do smaku

    Dekoracja:
    -natka pietruszki
    -koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Przekąski

Francuskie ślimaczki marchewkowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Marchew ścieramy na drobnych oczkach i wrzucamy do miski. Dodajemy starty ser, natkę, przyprawy i śmietanę. Farsz dokładnie mieszamy.
  • 2 2. Farszem smarujemy rozwinięte ciasto francuskie zostawiając wolne brzegi do zlepienia.
  • 3 3. Ciasto francuskie zwijamy jak roladę. Brzegi zlepiamy.
  • 4 4. Kroimy na 2-3 cm kawałki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przed 18-20 minut na rumiano. Po upieczeniu podajemy udekorowane koperkiem i natką pietruszki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Marchewka Mozzarella Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować