Francuskie ślimaczki

0 (0 ocen)

Idealne na każdą okazję a najbliższa już jutro czyli Walentynki.

Składniki:

  • 1 op ciasta francuskiego
    18 plasterków wędzonej surowej polędwicy
    200 g tartej mozzarelli
    1/2 posiekanego pęczka natki pietruszki
    1/2 krążka sera sałatkowego typu śródziemnomorskiego
    1 jajko
    czarny sezam

Francuskie ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto rozwinąć a natkę posiekać.
    Na cieście ułożyć plasterki polędwicy, posypać mozzarellę, natkę pietruszki a potem cieniutko pokrojony ser sałatkowy.
    Brzeg jednego z dłuższych boków posmarować rozmąconym jajkiem i zwinąć roladę zaczynając od brzegu nie posmarowanego.
    Roladę pociąć na 1 cm grubości kawałki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Posmarować je jajkiem i posypać sezamem.
    Piec 25 minut w temperaturze 210 stopni.
    Podawać na gorąco lub zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy