FRANCUSKIE RURKI Z KAKI W CZEKOLADZIE

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Taki deser możemy zjeść bez wyrzutów sumienia, gdy najdzie nas ochota na słodkie.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego
    1 szt. kaki
    100 g gorzkiej czekolady
    1 łyżeczka oleju kokosowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Rurki

Francuskie rurki z kaki w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaki myjemy, osuszamy, obieramy ze skóry, odcinamy górną część razem z liśćmi i kroimy na pół, a następnie kroimy w słupki. Powinno nam w sumie wyjść około 14-16 kawałków.
  • 2. Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy na paski o grubości około 1-1,5 cm.
    Każdy kawałek kaki owijamy ciastem francuskim, na zakładkę - tak jak to się robi w przypadku rurek z kremem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 min. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
  • 3. Czekoladę gorzką topimy razem z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Wystudzone rurki maczamy pojedynczo w ciepłej czekoladzie i układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do lodówki do momentu zastygnięcia czekolady.
    Przechowujemy w lodówce, gdyż w temperaturze pokojowej czekolada robi się miękka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Czekolada Mąka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować