Francuskie rurki z kaki w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaki myjemy, osuszamy, obieramy ze skóry, odcinamy górną część razem z liśćmi i kroimy na pół, a następnie kroimy w słupki. Powinno nam w sumie wyjść około 14-16 kawałków.
2.Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy na paski o grubości około 1-1,5 cm.
Każdy kawałek kaki owijamy ciastem francuskim, na zakładkę - tak jak to się robi w przypadku rurek z kremem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 min. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
3.Czekoladę gorzką topimy razem z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Wystudzone rurki maczamy pojedynczo w ciepłej czekoladzie i układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do lodówki do momentu zastygnięcia czekolady.
Przechowujemy w lodówce, gdyż w temperaturze pokojowej czekolada robi się miękka.
Komentarze