Francuskie różyczki Oli

0 (0 ocen)

  • 40 min

Z miłości do pieczenia i narzeczonego, upiekłam takie oto różyczki na naszą rocznicę.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto francuskie, jabłka, marmolada z jabłek lub masa jajeczna, cukier puder do posypki.

Francuskie różyczki oli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pociąć jabłka w cieniutkie plasterki. Ciasto francuskie kroimy na paski (ok. 2-2,5 cm). Pocięte jabłka można zmiękczyć w zagotowanej wodzie (2-3 min.).
    Lekko rozwałkować ciasto, aby nie wyrosło za mocno. Paski ciasta można nasmarować masą jajeczną lub marmoladą z jabłek, kto co woli. Układamy plasterki jabłka do połowy francuskich pasków. Drugą połową ciasta nakrywamy plasterki jabłek. I delikatnie zwijamy. Układamy zwinięte różyczki na blachę i do piekarnika 200 stopni na ok 20 min.

Komentarze

Podobne przepisy