Francuskie różyczki

4.5 (192 ocen)

  • 40 min

Wystarczy kilka jabłek i ciasto francuskie aby w parę chwil przygotować francuskie różyczki. Bez ugniatania ciasta i długich chwil spędzonych w kuchni wyczarujemy ciastka w kształcie różyczek

  • 40 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    5-6 średnio dużych, twardych jabłek (najlepiej z czerwoną skórką)
    0,5 szklanki cukru
    cukier puder do posypania

Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Francuskie różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka nie obierając ze skórki, pokroić na półplasterki, (tak jak na zdjęciu), o grubości nie więcej niż 0,5 cm.

    Cukier wraz z 3 szklankami wody zagotować i wrzucić na chwile pokrojone jabłka, które nie mogą się rozgotować, lecz uzyskać lekką elastyczność. Jabłka odcedzić i schłodzić. Jeżeli jabłka są bardzo słodkie to nie trzeba dodawać cukru do wody - wystarczy sama woda.

    Ciasto francuskie pociąć w pasy 3x12 cm. Jabłka układać, tak jak na zdjęciu na lekką zakładkę i rolować w różyczki, na końcu ciasto delikatnie zlepić palcami i układać na blasze, ciastka na blasze delikatnie przycisnąć, aby dół się ugiął i przywarł do blachy, bo gdy ciastko będzie za wysokie to podczas pieczenia może się przewrócić. Ciastka piec w temperaturze 180s przez ok 15-20 minut.

    Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
    Ciastka pięknie wyglądają gdy jabłko ma czerwoną skórkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować