Francuskie rożki to idealny przepis w razie niespodziewanych gości. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, a ich smak jest rewelacyjny. Z pewnością Wasi goście będą zachwyceni.
25 min
Dla 10 osób
Składniki:
ciasto francuskie 375 g,
marmolada wieloowocowa pół małego słoika,
orzechy pekan 20 szt,
jajko 1 szt,
cukier puder do posypania,
Francuskie rożki z marmoladą i orzechami pekan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotowe ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy. Kroimy na dowolnej wielkości kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy 1 łyżeczkę marmolady. Ciasto składamy na ukos na pół i zlepiamy bardzo dokładnie boki. Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim ciastka. Na każdy środek rożka układamy orzecha pekan i lekko go wgniatamy. Piekarnik rozgrzewamy, następnie wstawiamy blaszkę do piekarnika i pieczemy ciastka w 170 stopniach przez 15 min. do zrumienienia. Upieczone ciastka odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze