To niezwykle szybki w przygotowaniu deser! Słodkie gruszki, chrupiące ciasto i aromatyczny, orzechowy wierzch sprawiają, że jedna porcja to za mało! Rożki po upieczeniu można też polać lukrem.
Składniki:
Składniki na 6 porcji:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego,
• 3 gruszki,
• 3 łyżki siekanych orzechów włoskich,
• cynamon do smaku,
• cukier trzcinowy do posypania,
• jajko do posmarowania,
• sok z cytryny
Francuskie rożki z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwijamy. Gotowe dzielimy na kwadraty (u mnie wyszło 6 dużych ).
Gruszki obieramy, kroimy w drobną kostkę, którą skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny.
3.Po nałożeniu farszu kwadraty składamy tworząc rożki. Brzegi ciasta dokładnie dociskamy przy pomocy widelca- wówczas otrzymujemy ozdobne wykończenie. Gotowe rożki przekładamy na przygotowaną blaszkę i smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
Wierzch posypujemy cukrem trzcinowym oraz siekanymi orzechami.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Rożki pieczemy około 20 minut w 190°C do zrumienienia ciasta. Upieczony deser studzimy i możemy podawać:).
Komentarze