Francuskie rożki z gruszką

0 (0 ocen)

To niezwykle szybki w przygotowaniu deser! Słodkie gruszki, chrupiące ciasto i aromatyczny, orzechowy wierzch sprawiają, że jedna porcja to za mało! Rożki po upieczeniu można też polać lukrem.

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
    • 3 gruszki,
    • 3 łyżki siekanych orzechów włoskich,
    • cynamon do smaku,
    • cukier trzcinowy do posypania,
    • jajko do posmarowania,
    • sok z cytryny

Francuskie rożki z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podział ciasta 1. Ciasto francuskie rozwijamy. Gotowe dzielimy na kwadraty (u mnie wyszło 6 dużych ).
    Gruszki obieramy, kroimy w drobną kostkę, którą skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny.
  • nałożenie nadzienia 2. Na każdym wydzielonym kawałku ciasta nakładamy porcje przygotowanych owoców. Wierzch gruszek delikatnie oprószamy cynamonem.
  • przed pieczeniem 3. Po nałożeniu farszu kwadraty składamy tworząc rożki. Brzegi ciasta dokładnie dociskamy przy pomocy widelca- wówczas otrzymujemy ozdobne wykończenie. Gotowe rożki przekładamy na przygotowaną blaszkę i smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
    Wierzch posypujemy cukrem trzcinowym oraz siekanymi orzechami.
    Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Rożki pieczemy około 20 minut w 190°C do zrumienienia ciasta. Upieczony deser studzimy i możemy podawać:).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy