Francuskie róże z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybka i wyjątkowa słodka przekąska.

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
    2 duże czerwone jabłka
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki cukru
    cukier puder do posypania
    2 łyżki dżemu /dowolny/
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Francuskie róże z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, przekroić na połówki. Obieraczką do warzyw ukroić cienkich plasterków wraz ze skórką.
  • 2. Plasterki jabłka zalać 1 szkl. wody, dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować do momentu, aż zrobią się elastyczne. Odcedzić.
  • 3. Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na 6 pasków względem krótszego boku.
  • 4. Przygotowane paski ciasta posmarować cienko dżemem.
  • 5. Na każdym pasku układać od góry przygotowane wczesniej jabłka na zakładkę tak, żeby ich część ze skórką wystawała około 1cm ponad górną krawędź ciasta.
  • 6. Spód ciasta zawinąć do góry, tak by zakryć spód jabłek. Następnie zrolować ciasto z jabłkami na kształt róży.
  • 7. Piec ok 30 min w 180 stopniach w natłuszczonej formie do muffinek.
  • 8. Wystudzone ciasteczka oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować