Francuskie rogaliki z kremen czekoladowo-orzechowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Proponuję rogaliki z kremem czekoladowym i orzeszkami ziemnymi. Przygotowałam je na bazie ciasta francuskiego. Bardzo lubię rogaliki,ale nie zawsze jest czas na wyrabiania ciasta kruchego albo drożdżowego. I wtedy dobrym rozwiązaniem jest ciasto francuskie. Praca idzie szybko i sprawnie,a dzięki temu możemy zabrać do pracy lub szkoły chrupiący i pyszny wypiek.

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego-300 g
    50 g nutelli
    40 g orzeszków ziemnych niesolonych
    20 g śmietany 12%
    2 łyżeczki cukru
    1/2 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Francuskie rogaliki z kremen czekoladowo-orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzeszki przełożyć do woreczka foliowego i potraktować go kilkanaście razy wałkiem. Rozdrobić,ale nie na okruchy (1 łyżeczkę odłożyć na bok). Przełożyć do miseczki,dodać nutelle,śmietanę i cukier. Wymieszać na jednolitą pastę.
  • 2. Ciasto pokroić na trójkąty. Nałożyć nadzienie,rozsmarować i zrolować na rogalik. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać resztą orzeszków. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st około 20-25 minut, do wyraźnego zrumienienia.
    Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Nutella Orzeszki ziemne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować