Francuskie ratatouille

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Doskonała na obiad i rodzinne spotkania. W sam raz dla osób zaganianych. A gdy zaskoczą nasniespodziewani goście, na pewno uratuje przyjęcie.

Składniki:

  • ● 1 bakłażan
    ● 1 cukinia
    ● 1 czerwona papryka
    ● 2 pomidory
    ● 1 cebula
    ● 10 czarnych oliwek bez pestek
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 6 łyżek oliwy z oliwek
    ● 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    ● sól
    ● tymianek
    ● pieprz

Francuskie ratatouille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Francuskie ratatouille 1. Warzywa myjemy i osuszamy
    papierowym ręcznikiem
    kuchennym. Bakłażana i cukinię kroimy ze skórką w dużą
    kostkę. Paprykę przekrawamy
    na pół, usuwamy gniazdo
    nasienne, a miąższ kroimy
    w kostkę. Pomidory nacinamy
    na krzyż, sparzamy, a następnie
    wkładamy do zimnej wody.
    Obieramy ze skórki i również
    kroimy w kostkę. Cebulę
    i czosnek obieramy. Czosnek
    przepuszczamy przez praskę,
    a cebulę kroimy w kostkę.
  • 2. W dużym garnku na oliwie
    podsmażamy cebulę i czosnek.
    Wkładamy warzywa i oliwki
    i gotujemy na małym ogniu do
    miękkości. Na koniec dodajemy
    koncentrat pomidorowy i doprawiamy
    do smaku solą, pieprzem
    i tymiankiem.

Porady

● Danie możemy podać z bagietką lub innym białym pieczywem. ● Proporcje składników możemy zmieniać wg własnego smaku, a nawet wprowadzać nowe, jak na przykład mięso czy kiełbasę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2010

Komentarze

Podobne przepisy