Pyszny, domowy fast food. Takie pizzeriny zachwycą dorosłych i dzieci. Świetnie sprawdzą się na obiad i jako ciepła przekąska podczas przyjęć.
40 min
Składniki:
Na 4 pizzeriny:
-2 opakowania ciasta francuskiego (prostokątne)
-2 puszki kawałków tuńczyka w sosie własnym
-150 g startego sera mozzarella
-100 g oliwek czarnych
Sos do pizzerinek:
-1 puszka pomidorów
-1 łyżeczka ziół prowansalskich
-1/2 łyżeczki cukru
-pieprz do smaku
Francuskie pizzeriny z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotowujemy sos: pomidory wrzucamy do miski (jeśli nie są pokrojone należy pokroić je w kostkę). Wrzucamy zioła, cukier i mieszamy. Doprawiamy pieprzem.
2.Oba płaty ciasta francuskiego rozwijamy. Każdy z nich dzielimy na 4 prostokąty.
3.Cztery prostokąty smarujemy sosem pomidorowym (zostawiamy wolne brzegi). Posypujemy odrobiną sera, układamy pokrojone w plasterki oliwki oraz odsączonego z zalewy tuńczyka. Zasypujemy serem.
4.Zalepiamy pozostałymi prostokątami. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach (aż się ładnie zrumienią). Podajemy z pozostałym sosem pomidorowym lub sosem czosnkowym. Smacznego :)
Komentarze