proporcje na około 10 sztuk:
ciasto francuskie 275g
pierś z kurczaka, u mnie pieczona, może być również grilowana, gotowana, duszna lub parowana jak kto woli
duża pieczarka, lub kilka małych
młoda cebula
pęczek koperku
łyżeczka masła
10 dag sera cheddar
łyżka keczupu dobrej jakości, u mnie keczup z octem balsamicznym i bazylią
sól i pieprz kolorowy lub ziołowy
Francuskie pizzerinki z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki i cebulę drobno siekamy. Dusimy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem.
2.Kurczaka, ser i koperek drobno siekamy. Dodajemy uduszone pieczarki. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem
3.Ciasto francuskie smarujemy keczupem. Następnie na cieście równomiernie rozkładamy farsz. Zawijamy w rulon. Kroimy na 2-3 cm kawałki. Pieczemy w 200 stopniach C 15 minut.
4.Gorące proponuję podawać na liściu sałaty masłowej.
Na zimno natomiast z ulubionymi sosami np. czosnkowym lub ziołowym.
Komentarze