Francuskie pierożki z wiśniami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: wydrylowane wiśnie osączyć z soku, dodać cukier, wymieszać, zagotować na małym ogniu i gotować około 3 minut, ciągle mieszać. Następnie osaczyć z nadmiaru soku, wystudzić. Blat ciasta rozwinąć, pociąć radełkiem na kwadraty o boku 6 x 6 cm. Na środku każdego kwadratu ułożyć porcję wiśni, posypać startą na tarce czekoladą, skleić boki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pierożki, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec na złoty kolor w temp. 190 stopni około 30 minut. Gorące pierożki posypać pozostałymi wiórkami czekolady.
Porady
1.ciastka można posypać cukrem trzcinowym przed pieczeniem.
2. boki by dobrze się skleiły można posmarować białkiem.
Komentarze