Francuskie pierożki z wiśniami i białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pierożki – pieczone z ciasta francuskiego. Nadzienie to wiśnie i biała czekolada.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    ½ l wydrylowanych wiśni
    2 duże łyżki cukru
    10 dag białej czekolady
    Papier do pieczenia
    1 małe jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Francuskie pierożki z wiśniami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: wydrylowane wiśnie osączyć z soku, dodać cukier, wymieszać, zagotować na małym ogniu i gotować około 3 minut, ciągle mieszać. Następnie osaczyć z nadmiaru soku, wystudzić. Blat ciasta rozwinąć, pociąć radełkiem na kwadraty o boku 6 x 6 cm. Na środku każdego kwadratu ułożyć porcję wiśni, posypać startą na tarce czekoladą, skleić boki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pierożki, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec na złoty kolor w temp. 190 stopni około 30 minut. Gorące pierożki posypać pozostałymi wiórkami czekolady.

Porady

1.ciastka można posypać cukrem trzcinowym przed pieczeniem. 2. boki by dobrze się skleiły można posmarować białkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować