Francuskie pierożki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nie sądziłam, że tak proste pierożki będą tak rewelacyjne. Po prostu miałam ochotę na ciasto francuskie i szpinak (od którego się zresztą uzależniłam :) ). Z połączenia tych składników powstały najlepsze wytrawne francuskie przekąski, jakie jadłam. Idealnie smakują na ciepło jak i na zimno.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 ciasta francuskie (o temp. pokojowej)
    1 opakowanie szpinaku
    1 kostka mozzarelli
    1/3 sera brie (u mnie cremeux de normandie - ser z lidla)
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka masła
    1 jajko
    3 łyżki mleka
    sól, pieprz, papryka słodka

Francuskie pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak pokroić na mniejsze kawałki i poddusić na maśle, na koniec duszenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mozzarellę pokroić na małe kwadraciki. To samo zrobić z serem brie. Do wystudzonego szpinaku dodać sery, przyprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
  • pierożki 2. Z ciasta francuskiego foremką powykrawać kółka (z 2 ciast u mnie wyszły 24 pierożki), pozostałe ciasto zawinąć w woreczek i zamrozić na następny raz. Na ciasto francuskie wykładać po 1 łyżeczce farszu.
  • pierożki 3. Ciasto zlepiać w pierożki. Następnie ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać z mlekiem i smarować nim gotowe pierożki. Na koniec posypać pieprzem i słodką papryką.
  • 4. Piec ok 10 -15 minut w 200*C. Podawać z sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy