Francuskie paluszki

0 (0 ocen)

Pyszne , chrupiące do kawki .Przepis z książki ;Ciasta Siostry Anieli :

Składniki:

  • o,5 kg mąki
    125g cukru pudru
    2 cukry waniliowe
    4 żółtka
    1 jajko
    250 g margaryny

    1 jajko
    cukier

Francuskie paluszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysypać na stolnicę , dodać margarynę , żółtka , jajko, cukier puder , wszystko posiekać nożem , szybko zagnieść ciasto , odstawić na 1 godzinę do lodówki.
  • 2. ciasto rozwałkować na 0,5 cm , wykrawać paseczki o szerokości 1 cm i długości 10 cm.
  • 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , układać paseczki ciasta , smarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
  • 4. Piec w temp 180 st na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy