Francuskie paluchy serowe

0 (0 ocen)

Prosta i szybka przekąska z ciasta francuskiego. Kilka prostych składników i możemy częstować niespodziewanych gości. Lub... Podać je do zupy kremu ;)

Składniki:


  • 300 g ciasta francuskiego
    150 g sera żółtego
    1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
    1 łyżeczka oregano
    1 jajko
    1 łyżka sezamu

Francuskie paluchy serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Płat ciasta francuskiego rozwinąć, posmarować roztrzepanym jajkiem.

    Ser zetrzeć na tarce, rozsypać na połowie ciasta.

    Posypać papryką i oregano. Złożyć na pół, docisnąć. wierzch posmarować jajkiem, posypać papryką i sezamem. Ostrym nożem pokroić tak przygotowane ciasto na długie paski.

    Paski delikatnie zakręcić w dłoniach, ułożyć na blasze wyścielonej papierem.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 15-18 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy