Francuskie paczuszki serowo-szpinakowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Paczuszki świetnie sprawdzają się jako przystawka, można je zjeść także na kolację, a jak zostaną z kolacji to będą też dobre na zimno jako śniadanko.

  • 45 min

Składniki:

  • - 1 op. ciasta francuskiego
    - 450g mrożonego lub świeżego szpinaku
    - 1 duża cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 100g śmietankowego twarogowego serka
    - 150g tartego żółtego sera
    - przyprawy (sól, pieprz)
    - 2 łyżki oliwy

    - 1 jajo do posmarowania paczuszek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Francuskie paczuszki serowo-szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy farsz: pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na oliwie, po chwili dodajemy czosnek. Gdy cebula się zrumieni dodajemy szpinak, przyprawy i smażymy.
    Po usmażeniu studzimy szpinak, a następnie dodajemy śmietankowy serek, ser żółty i dokładnie mieszamy składniki.
  • 2. Ciasto francuskie kroimy na średniej wielkości prostokąty, Na jednej połówce układamy farsz, przykrywamy drugą połówką, a boki dociskamy widelcem robiąc przy tym wzorek.
  • 3. Gotowe paczuszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20-25 min, aż się zarumienią.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi szpinaku, zamiast niego świetnie sprawdzają się też brokuły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować