Francuskie paczuszki na domówkę

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam połączenie fety i szpinaku, w tym daniu dodatkowo smak podkreślają suszone pomidory. Ekspresowe danie.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 op gotowego ciasta francuskiego
    200 g mrożonego szpinaku
    135 g fety
    2 ząbki czosnku
    pieprz
    4 połówki suszonych pomidorów
    1 mała cebulka
    2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
    1 jajko

Francuskie paczuszki na domówkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-04vskho 1. Szpinak rozmrażamy i smażymy na oleju. Kiedy odparuje dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i drobno posiekane pomidory. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokruszoną fetę i smażymy aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. zostawiamy do ostygnięcia.
  • image-1j678gh 2. Ciasto rozwijamy i dzielimy na 18 takich samych kwadratów. Farsz również dzielimy na 18 części. Nakładamy farsz na ciasto i dokładnie je sklejamy w paczuszki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Paczuszki smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym do 220 st piekarniku, aż paczuszki upieką się na złoto.Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy