Francuskie miseczki z kremem marchewkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pożywna i delikatnie pikantna zupa-krem, podana w jadalnych miseczkach.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    1 duża marchewka
    50 ml śmietany 12%
    1 średni ziemniak
    2 łyżki masła
    ząbek czosnku
    szklanka wody
    po szczypcie:
    kurkumy
    ostrej papryki
    gałki muszkatołowej
    mielonego kminku
    sól
    pieprz

    do dekoracji;
    groszek z ciasta francuskiego
    pestki dyni
    natka pietruszki

Francuskie miseczki z kremem marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ciasta francuskiego wykroić 5 krążków o średnicy 12 cm.
    Z wyciętych krążków uformować kształt miseczki.
    Gotowe miseczki ułożyć na blaszce wyłożoną papierem.
    Ze skrawków ciasta zrobić parę małych kuleczek i także położyć na blaszkę.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 minut.
  • 2. Marchewkę i ziemniaka obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
    W rondelku rozpuścić masło dodać obrany i posiekany czosnek,następnie pokrojone warzywa,zalać wodą i gotować do miękkości,dokładnie zmiksować.
    Dodać śmietanę,przyprawy,sól i pieprz do smaku,wymieszać.
    Jeszcze ciepłym kremem napełniać upieczone miseczki.
    Udekorować groszkiem z ciasta,pestkami dyni i natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy