Francuskie makaroniki z kremem budyniowym

4.5 (177 ocen)

  • 30 min

Jeszcze do niedawna francuskie makaroniki były dla mnie abstrakcją. Wiedziałam jak wyglądają, ale zawsze twierdziłam że to dla mnie za trudny wypiek..nic bardziej mylnego! podjęłam się wyzwania zrobienia francuskich makaroników ale troche po mojemu :)

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    200 g mąki orzechowej (migdałowej),
    200 g cukru pudru,
    4 białka,
    200 g cukru kryształu,
    50 g wody,
    barwniki spożywcze.

    Krem budyniowy:

    3 duże łyżki budyniu waniliowego przygotowanego wg przepisu,
    3 łyżki masła / margaryny.
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Makaroniki

Francuskie makaroniki z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W oryginalnym przepisie na francuskie makaroniki używa się mąki migdałowej, czyli zmieszanych drobno startych migdałów i odrobiny mąki. Ja nie przepadam za migdałami, dlatego użyłam mąki orzechowej: 170 g startych orzechów włoskich i 30 g mąki. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem oraz 2 białkami.
  • 2. Tymczasem w rondelku gotujemy cukier z wodą, do momentu pojawienia się białych pęcherzyków. Odstawiamy na sekundę
  • 3. Zaczynamy ubijać pianę z 2 białek. Gdy piana będzie już biała, ale jeszcze nie sztywna, wlewamy syrop z cukru i wody stale ubijając pianę. Po wlaniu syropu, pianę ubijamy jeszcze przez 5 minut na najwyższych obrotach miksera.
  • 4. Następnie dodajemy częściami do wcześniej przygotowanej masy orzechowej. Częściami, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza, dzięki którym nasze ciasto jest lekkie. W tym momencie dodajemy ulubiony kolor barwnika spożywczego..ja akurat nie miałam takowego pod ręką, więc dodałam 3 łyżeczki kakao i ciasto zrobiło się brązowawe. 2- 3 łyżeczki soku z buraka i mamy kolor malinowy :)
  • 5. Na blaszkę wyłożoną papierem formujemy makaroniki. Przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskamy makaroniki, lub zwyczajnie nakładamy je łyżeczką, tak jak to ja zrobiłam. Makaroniki pieczmy 15 minut w 160 st C.
  • 6. W trakcie pieczenia zróbmy krem. Tak naprawdę od Was zależy jaki to będzie krem, ja poszłam na łatwiznę i zdecydowałam się na budyniowy :) 3 łyżki ciepłego budyniu mieszamy z 3 łyżkami masła lub margaryny na jednolitą masę. Studzimy. Upieczone i ostudzone makaroniki przekładamy kremem. A potem możemy się już delektować własnym wypiekiem :)

Porady

Głównym i najważniejszym etapem jest wlewanie syropu do piany, jeśli syrop będzie za ciepły piana się nie ubije, i makaroniki nie wyjdą tak jak powinny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować