Francuskie macarons ze zwierzęcym instynktem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Francuskie macarons w nowej, zabawnej odsłonie. Tradycyjna paryska receptura ze szczyptą humoru, efekt mojej zeszłorocznej podróży do Francji i uwielbienia dla zwierzaków :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - białka jaj (koniecznie w pokojowej temperaturze): 100 gramów
    - płatki migdałowe: 110 gramów
    - cukier puder: 200 gramów
    - cukier: 50 gramów

    - marchew: 1 sztuka
    - serek śmietanowy: 100 gramów
    - cukier puder (przesiany): 1.5 szklanki
    - cynamon: 1 szczypta

    - barwnik spożywczy w proszku (pomarańczowy, różowy, czerwony): 2 szczypty

    - czekolada: 50 gramów

    - masło: 50 gramów
    - cukier puder (przesiany): 100 gramów
    - pasta waniliowa: 0.25 łyżeczki
    - różowy barwnik spożywczy w proszku: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Francuskie macarons ze zwierzęcym instynktem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaroniki-migdały i cukier puder 1. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

    Migdały uprażyć przez ok. 5 minut w piekarniku angrzanym do temp 150 st C, rozdrobnic blenderem i przetrzeć przez sitko.

    W mikserze umieścić cukier puder i chwilę miksowac, by pozbyc się grudek. Dodać migały i mieszać ok. 30 sekund, do połączenia się składników. Mieszankę umieścić w dużej misce i odstawić na bok.
  • Makaroniki-ubijanie białek 2. Trzepaczką lub mikserem z odpowiednią końcówką ubić w średniej misce jajka na pianę. Początkowo delikatnie ubijać do osiągnięcia gladniej, lejącej konsystencji. Stopniowo dodając cukier ubijać na wyższych obrotach do uzystania zwartej konsystencji.
  • Masa migdałowa i beza z białek 3. Dodać bezę do suchych składników i wymieszać łopatką do połączenia się składników, należy uważać by nie mieszać za długo, bo masa stanię się zbyt lejąca. Gdy składniki zaczną się scalac odłożyć część masy (ok.1/4) do późniejszego zabarwienia.
  • Surowa masa makaronikowa 4. Za pomocą szprycownicy uformowac na wyłożonej papierem blasze kółka, uważając by nie tworzyc ich zbyt blisko siebie. Wąską końcówką zrobić uszy.
    Pozostawić na 30 minut.
  • Szczegóły z kolorowej masy 5. Po tym czasie do pozostałej masy dodać barwniki i wąską końcówką szprycownicy dorobić szczegóły jak ogonki i pyszczki.
    Pozostawić do wyschnięcia na kolejne 30 minut.
  • Ostudzone makaronikowe połówki 6. Nagrzac piekarnik do 140-150 st C z funkcją termoobiegu. Piec makaroniki na wysokim poziomie piekarnika przez ok 15 minut (może to byc 13 a nawet 18 w zalezności od wielkości makaroników). Wyjąć z piekarnika i ostudzić przez kilka minut. Zdjąć z blachy i zostawic na kuchennej kratce do kompletnego ostygnięcia.
  • 7. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i namalować nią szczegóły jak oczy, noski czy wąsiki. Można tez użyc gotowego czarnego/brązowego barwnika w formie pisaka.
  • Podsmażona marchew 8. Krem marchewkowy

    Rozgrzej małą teflonową patelnię i posmaruj jej powierzchnię niewielką ilością masła. Umieść startą marchwekę na patelni i smaż przez ok 15 minut. pozostaw do ostygnięcia. Mikserem ubij serek, dodaj cukier puder, cynamon i marchew. Ubij na gładką masę, napełnij nią kocie makaroniki.
  • Krem maślany różowy 9. Krem maślany biały i różowy

    Wyjąć masło z lodówki na 30 minut przed użyciem. Ubić mikserem na wysokich obrotach. Dodać cukier puder i pastę, ponownie ubijac do uzystania gładkiej konsystencji. Połowę masy odłożyć. Białym kremem napełnić makaronikowe świnki. Resztę masy zabarwić barwnikiem na różowo i napełnić makaronikowe zajączki.
  • macarons 10. Podziel się z bliskimi :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować