Francuskie macarons w nowej, zabawnej odsłonie. Tradycyjna paryska receptura ze szczyptą humoru, efekt mojej zeszłorocznej podróży do Francji i uwielbienia dla zwierzaków :)
Francuskie macarons ze zwierzęcym instynktem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Migdały uprażyć przez ok. 5 minut w piekarniku angrzanym do temp 150 st C, rozdrobnic blenderem i przetrzeć przez sitko.
W mikserze umieścić cukier puder i chwilę miksowac, by pozbyc się grudek. Dodać migały i mieszać ok. 30 sekund, do połączenia się składników. Mieszankę umieścić w dużej misce i odstawić na bok.
2.Trzepaczką lub mikserem z odpowiednią końcówką ubić w średniej misce jajka na pianę. Początkowo delikatnie ubijać do osiągnięcia gladniej, lejącej konsystencji. Stopniowo dodając cukier ubijać na wyższych obrotach do uzystania zwartej konsystencji.
3.Dodać bezę do suchych składników i wymieszać łopatką do połączenia się składników, należy uważać by nie mieszać za długo, bo masa stanię się zbyt lejąca. Gdy składniki zaczną się scalac odłożyć część masy (ok.1/4) do późniejszego zabarwienia.
4.Za pomocą szprycownicy uformowac na wyłożonej papierem blasze kółka, uważając by nie tworzyc ich zbyt blisko siebie. Wąską końcówką zrobić uszy.
Pozostawić na 30 minut.
5.Po tym czasie do pozostałej masy dodać barwniki i wąską końcówką szprycownicy dorobić szczegóły jak ogonki i pyszczki.
Pozostawić do wyschnięcia na kolejne 30 minut.
6.Nagrzac piekarnik do 140-150 st C z funkcją termoobiegu. Piec makaroniki na wysokim poziomie piekarnika przez ok 15 minut (może to byc 13 a nawet 18 w zalezności od wielkości makaroników). Wyjąć z piekarnika i ostudzić przez kilka minut. Zdjąć z blachy i zostawic na kuchennej kratce do kompletnego ostygnięcia.
7.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i namalować nią szczegóły jak oczy, noski czy wąsiki. Można tez użyc gotowego czarnego/brązowego barwnika w formie pisaka.
8.Krem marchewkowy
Rozgrzej małą teflonową patelnię i posmaruj jej powierzchnię niewielką ilością masła. Umieść startą marchwekę na patelni i smaż przez ok 15 minut. pozostaw do ostygnięcia. Mikserem ubij serek, dodaj cukier puder, cynamon i marchew. Ubij na gładką masę, napełnij nią kocie makaroniki.
9.Krem maślany biały i różowy
Wyjąć masło z lodówki na 30 minut przed użyciem. Ubić mikserem na wysokich obrotach. Dodać cukier puder i pastę, ponownie ubijac do uzystania gładkiej konsystencji. Połowę masy odłożyć. Białym kremem napełnić makaronikowe świnki. Resztę masy zabarwić barwnikiem na różowo i napełnić makaronikowe zajączki.
Komentarze