Francuskie macarons z kremowym nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Francuskie macarons z kremowym nadzieniem

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 100 g zmielonych migdałów (bez skórki np. Lidl),
    - 125 g cukru pudru,
    - 3 białka (ok. 70-75g schłodzone),
    - szczypta soli,
    - ok.20 g drobnego cukru,
    - różowy barwnik spożywczy (wyszedł koloru fuksja, ale na zdjęciach trochę na czerwony).

    Nadzienie:
    - ok. 150 g serka Almette (śmietankowego lub jogurtowego),
    - 45 g masła (temp. pokojowa),
    - 1/2 szklanki cukru pudru,
    - kilka malin z kompotu i odrobina syropu malinowego (zbyt duża ilość rozcieńczy nam masę, a tego nie chcemy).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Makaroniki

Francuskie macarons z kremowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąka migdałowa: zmielone migdały łączymy z cukrem pudrem, mieszamy, a następnie dokładnie przesiewamy przez sito o małych oczkach. Białka ubijamy z solą i cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy barwnik spożywczy (odrobinę, lecz należy pamiętać, że podczas pieczenia makaroniki bledną). Ubitą piany delikatnie mieszamy z częścią mąki migdałowej, a następnie dodajemy resztę i delikatnie mieszamy łyżką. Możemy przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką lub nakładać łyżeczką na silikonową matę z miejscem na makaroniki. Taka mata ułatwia nam wylewanie makaroników, a także pokazuje gdzie i ile mamy wylać ciasta (trochę mniej niż jest na obwódce). Matę położyłam na płaską blaszkę do pieczenia (która jest w zestawie w piekarniku). Ciasto nie wylewa się, chyba że za dużo wylejemy. Nakładamy tak pół łyżeczki na środek i czekamy, aż ładnie rozprowadzi się, jeśli zabraknie dodajemy trochę więcej, jak wyleje się zgarniamy np. wykałaczką. Następnie z niedużej wysokości zrzucamy blaszkę na blat tak ok. 5 razy, aby odpowietrzyć makaroniki (żeby nie tworzyły się bąble czy pory na wierzchu). Następnie czekamy ok. 45 min. na lekkie wyschnięcie ich. W tym czasie nie robimy przeciągów, ani nie wystawiamy makaroników na słońce, gdyż nie lubią zmian temperatur, podobno nie wychodzą jak pada deszcz, ale nie testowałam tego. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 150 stopni opcja "góra-dół" (termoobieg niewskazany!). Po tym czasie makaroniki nam urosną i na górze będą tworzyć piękna twardą skorupkę, na dole utworzy się piękna firanka. Wyjmujemy, czekamy do całkowitego ostudzenia - wtedy możemy je zdjąć z maty. Wcześniej będą się kleić i możemy urwać środek. Środek jest mokry, lepiący się, wierzch wyschnięty jak beza.

    Nadzienie:
    Masło i cukier umieszczamy w misie miksera. Trzemy do otrzymania puszystej i jasnej masy maślanej. Serek dodajemy stopniowo, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy syrop i kilka malin, pamiętając żeby nie rozcieńczyć za bardzo masy. Nadzieje przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Następnie makaroniki położyłam płasko na talerz i włożyłam do lodówki do stężenia masy, tak z 2 godz.

Porady

Makaroniki bez nadzienia przechowujemy do 7 dni w szczelnym pojemniku lub do 2 dni w lodówce (później miękną a falbanka się rozpływa). Można również zamrozić do 1 miesiąca. Po przełożeniu nadzieniem należy przechowywać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować